Waar moet je op letten?

white couch in front of white wooden table

ian dooley op Unsplash

Tim Forster op 5 mei 2015

Wat is een kruimeldief

Dit is een kleine stofzuiger waarmee je snel en gemakkelijk kleine hoeveelheden vuil kunt opzuigen. Andere termen zijn onder andere kruimelzuiger, handstofzuiger en handzuiger. De term kruimeldief is echter het meest populair.

Praktisch

Eén van de meest essentiële eigenschappen van een kruimeldief is dat hij snel en gemakkelijk kleine hoeveelheden vuil opzuigt. Met andere woorden, de kruimelzuiger moet in de eerste plaats voor een praktische oplossing zorgen als er iets omvalt of als er ergens een beetje vuil ligt. Belangrijk is dan ook dat de zuiger toegankelijk moet zijn in elk gedeelte van het huis en dat één druk op de knop voldoende is om te beginnen. Kruimelzuigers zijn dan ook geen grote apparaten. Dit betekend dat de accu en het opvangbakje ook niet erg grootst zijn. Deze moeten dan ook regelmatig opgeladen en geleegd worden.

Soorten

In huis heb je natuurlijk te maken met verschillende soorten vuil op verschillende soorten oppervlakken. Dit is een belangrijk punt bij het aanschaffen van een kruimeldief. Niet elke handzuiger is even flexibel. Er zijn specifieke handstofzuigers beschikbaar voor droog vuil en nat vuil en voor beide soorten vuil. Ook de ondergrond (hard of zacht, glad of ruw) is een factor die de prestatie van de kruimelstofzuiger significant beïnvloedt. Het is dan ook verstandig hiermee rekening te houden bij uw keuze.

De accu

Wie op zoek is naar een handstofzuiger zonder snoer – en logischerwijs dus met accu – dient een paar puntjes in overweging te nemen. Dit zijn de oplaadtijd, de zuigtijd en de levensduur. Over het algemeen zit er één van twee typen accu’s in een handzuiger. Dit zijn Li-ion (Lithium-ion) en NiMH (Nikkel Metaal Hybride). In het algemeen kan de Li-ion accu meer lading bevatten en tevens vaker en sneller worden opgeladen. De Li-ion is dus in alle opzichten beter dan de NiMH.

Er is echter een keerzijde. De Li-ion blijkt in de praktijk kwetsbaar. Als de accu kapot gaat, valt dit bij de meeste fabrikanten onder de garantie. Maar de accu is niet bij elke kruimelstofzuiger vervangbaar. Dit is dus toch een belangrijk punt om in het achterhoofd te houden als u een keuze maakt. Over het algemeen wordt de Li-ion echter toch als de beste beschouwd.